FE ROS DELAVNICA 2021

1. September 2021

FE ROS DELAVNICA 2021

Na Fakulteti za elektrotehniko organiziramo celotedensko delavnico FE-ROS-21, ki bo pokrivala uporabo okolja ROS (Robot Operating System). Delavnica je namenjena študentom višjih letnikov, ki jih navdušuje robotika, kot zelo koristno jo priporočamo bodočim študentom magistrskega programa Robotika. Dobrodošli so tudi slušatelji iz industrije.

Delavnica bo imela velik poudarek na praktičnih primerih in delu s pravimi roboti. Hkrati bo delavnica nudila znanja o pripravi simulacijskega okolja, kar omogoča definiranje digitalnega dvojčka robotske celice. V tem začetnem delu bo uporabljen Raspberry Pi.

Vsebinsko bo delavnica razdeljena na štiri dele.

  • Prvi del bo pokrival predstavitev ROS okolja ter osnovnih gradnikov (sporočila, servisi, parametri, …), osvojili jih bomo na praktičnih primerih.
  • Drugi del bo zajemal zasnovo lastne robotske roke v simulacijskem okolju RViz ter uporabo naprednih metod načrtovanja trajektorij.
  • Tretji del bo vseboval predstavitev in praktično uporabo simulacijskega okolja Gazebo, kjer bomo postavili tako robotski mehanizem kot tudi dodatne senzorje.
  • V zadnjem delu pa bomo osvojeno teoretično znanje prenesli v realni svet. V dveh dneh boste samostojno zasnovali robotsko celico s pravim robotom svetovnih proizvajalcev, kot so Universal Robots, Yaskawa, Fanuc. Za uspešno realizacijo robotske naloge boste pravilno načrtali gibanje robota kot tudi upoštevali informacije različnih senzorjev.

Za udeležbo je potrebno osnovno znanje okolja Linux kot tudi programskega jezika Python. Celoten razvoj bo potekal na Raspberry Pi, sistem bodo udeleženci prejeli na delavnici.

Datum

Petek, 24. 9. 2021; od ponedeljka, 27. 9. 2021, do četrtka, 30. 9. 2021, vsak dan od 8.30 do 15.30.

Več informacij: https://robolab.si/students/fe-ros-delavnica-2021/